Statuia Sf. Fecioare Maria a “ciumei”, mutată de Primăria Cluj-Napoca – află unde

0

Statuia Sf. Fecioare Maria, cunoscută și sub denumirea de Statuia “Ciumei”, va fi mutată în locul unde a fost amplasată inițial, după ce a fost construită, la jumătatea secolului XVIII. Primăria Cluj-Napoca anunțat că, odată cu reabilitarea zonei pietonale de pe strada Mihail Kogălniceanu, statuia va fi readusă în fața Bisericii Piariste, acolo unde era amplasată până în anul 1959, când a fost demontată de către conducerea regimului comunist. 

“A fost construită în anul 1744, în fața Bisericii Piariste din Cluj, unde funcționa și Colegiul Iezuit, astăzi, în locația respectivă, funcționează Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. […] Este o statuie embelematică, datorită faptului că se spune că a apărat Clujul de ultima molimă puternică care a făcut ravagii în Transilvania, în a doua jumătate a secolului XVIII. […] Statui similare mai găsim în Timișoara și o replică mult mai frumoasă, în stil baroc, la Viena”, a precizat istoricul Leonard Horvath.

“Este vorba de un proiect mai amplu, prin care ne propunem să pietonalizăm strada Mihail Kogălniceanu, să reamenajăm strada Universității și toate străzile adiacente. […] Ideea mutării la amplasamentul original al statuii Fecioarei Maria a venit și în urma consultării publice pe care le-am făcut pentru pregăirea acestui proiect”, a menționat managerul de proiecte din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Din anul 1961, statuia a fost mutată în spatele Bisericii Sf. Petru, din cartierul Mărăști, locul unde s-a aflat timp de 61 de ani.

VEZI ȘI:

Iuliu Maniu, comemorat la Cluj

Numele unui ideolog fascist, propus pentru o stradă din Cluj – vezi reacția istoricilor și Comunității Evreiești

Președintele Ungariei, Novak Katalin, vizitează Clujul și Alba Iulia

banner