Aproape jumătate dintre adolescenți se confruntă cu simptome de anxietate, unu din cinci are simptome de depresie și unu din patru se confruntă cu provocări mintale și emoționale moderate și severe. Este realitatea cel puțin alarmantă pe care o relevă studiul realizat de compania de consultanță în psihologie, Mind Education, în cadrul programului educațional “Conectat cu tine, conectat cu lumea”, în peste o sută de școli din toată țara.
Mai mult decât atât, școala este cea mai importantă sursă de stres pentru adolescenți, deoarece anxietățile lor sunt generate de frica de a nu performa sau de eșec, dar și pentru că se așteaptă să fie pedepsiți la școală.
Rezultatele studiului Mind Education confirmă tendința generală de deteriorare a sănătății mintale și emoționale a elevilor. Ultimele cercetări au arătat că, din 2005 până în 2015, numărul adolescenților afectați de depresie severă s-a dublat și continuă să crească la fel de alert.
„Avem tabloul unei generații de copii deconectați de ei înșiși, cu dificultăți reale de a face față provocărilor de care se lovesc și cu tendințe de autoizolare. Experiențele trăite în copilărie, relațiile tensionate cu adulții și copiii și stresul de zi cu zi au un impact semnificativ asupra bunăstării mintale și emoționale a adolescenților. Consecința este vizibilă de ani buni: reziliență scăzută, dificultatea de a depune efort susținut, care duce la rezultatele academice tot mai slabe, și dependența de rețelele de socializare.
Datele pe care le relevă studiul nostru sunt cel puțin îngrijorătoare, iar soluția ar fi să implementăm de urgență programe naționale, prin care să ajutăm elevii să își dezvolte abilitățile lipsă și să învețe să prioritizeze somnul, o alimentație hrănitoare, mișcarea și conectarea cu propriile emoții”, a spus Domnica Petrovai, psihoterapeut și CEO al Mind Education.
Cât privește interacțiunea cu profesorii, datele studiului arată că:
- Pentru 1 din 4 adolescenți, profesorii nu reprezintă (“aproape deloc” și “puțin”) o sursă de motivație sau care să le încurajeze curiozitatea.
- Pentru 1 din 5 adolescenți, profesorii nu reprezintă o sursă de inspirație sau de bucurie.
- Pentru o treime dintre adolescenți, profesorii reprezintă o sursă de stres.
Bunăstarea emoțională depinde, în primul rând, de obiceiurile noastre sănătoase (somn suficient, mișcare, alimentație sănătoasă, hidratare, expunerea la soare, odihnă, timp de reflecție etc.) și de capacitatea de a ne regla propriile emoții atunci când trăim un disconfort.
Studiul Mind Education relevă tocmai faptul că adolescenții fac față cu greu disconfortului emoțional, de aceea nici nu reușesc să finalizeze lucrurile pe care le percep ca fiind dificile, se simt singuri și sunt dependenți de alimentele nesănătoase.
Studiul “Harta bunăstării mintale și emoționale a adolescenților” a fost realizat pe un eșantion de 261 de elevi din 101 școli din rețeaua Digitaliada, un program al Fundatiei Orange.
Majoritatea respondenților au 13-14 ani (44 %); 37% au între 15 și 16 ani și 19% au între 17 și 19 ani. 38% dintre participanții la studiu sunt înscriși la școli din mediul rural.
Cercetarea a fost realizată de Mind Education, sub coordonarea Marei Bria, Doctor în Psihologie, și stă la baza programului “Conectat cu tine, conectat cu lumea”, care a fost lansat în primăvara anului acesta, în parteneriat cu Mind Education.
Despre programul “Conectat cu tine, conectat cu lumea”
Programul “Conectat cu tine, conectat cu lumea” a fost creat pentru ca învățarea să nu mai fie o provocare, iar elevii și profesorii să își dezvolte acele abilități care să le susțină evoluția pe toate planurile.
Coordonat de psihologul Domnica Petrovai, programul a ajuns, primăvara aceasta, în peste 100 de școli din rețeaua Digitaliada și oferă cursuri cu echipa de psihologi și traineri a Mind Education, precum și materiale educaționale pentru profesori și elevi.
Programul este gândit să acceseze trei arii interconectate: bunăstarea mintală și emoțională, învățarea și dezvoltarea unor comunități sănătoase în școli.
Despre Mind Education
Mind Education este o companie de consultanță în psihologie, fondată de psihologa Domnica Petrovai, din dorința de a contribui la o lume mai echilibrată mintal și emoțional. Având în portofoliu atât companii românești, cât și multinaționale, Mind Education oferă soluții și programe educaționale menite să crească înțelegerea în ceea ce privește funcționarea minții și să dezvolte abilitățile emoționale, de care avem cu toții nevoie la muncă și acasă. Sub umbrela Mind Education se mai reunesc “Școala pentru Cuplu”, “Clinica Mind Education” și “Bine, la școală”.
VEZI ȘI:
Târg de cadouri și preparate gourmet la Cluj-Napoca: Artă și craft la un loc cu zacuscă și dulcețuri
Primul fond de burse pentru viitori antreprenori din România se dezvoltă – Cum poți să contribui
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: