Dificultăți la FICT 2022: “Am stat până la trei dimineața să scurgem apa care ar fi distrus toate cărțile”

0

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) a avut loc, în perioada 15-18 septembrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Participanții la eveniment s-au putut bucura de diverse activități, de la lansări de carte, până la conferințe și dezbateri cu personalități de renume la nivel internațional, din domeniul literaturii și al sportului.

Invitați la Via Cluj Tv, în emisiunea România Via Cluj, doi dintre organizatorii festivalului, Bianca Tămaș și Gabriel Bota, au vorbit atât despre impresiile pozitive față de FICT 2022, cât și despre provocările care au apărut în procesul organizatoric sau în timpul evenimentului. Întregul material este disponibil aici:

“Chiar dacă vremea nu a ținut de data asta cu noi, pentru că am avut de toate, furtună, vânt puternic, ploaie, frig, totuși profesorii au venit cu clasele la FICT și au fost foarte mulți tineri. Bucuria mea cea mai mare este că, datorită muncii echipei, pentru prima dată la festival, majoritatea participanților sunt tineri. […] Munca de un an, prin toate campaniile și evenimentele pe care le-am avut, a fost îndreptată înspre ei, pentru conștientizarea importanței lecturii și a sportului. Am avut în jur de 50 de mii de vizitatori în cele patru zile de festival”, a explicat Gabriel Bota.

Sâmbătă seara a plouat, turna cu găleata. Ploua atât de tare încât apa nu apuca să se scurgă de pe corturi și se aduna din ce în ce mai multă. A trebuit să împingem prelata, ca să nu se rupă și să curgă toată apa pe cărți. Asta am făcut până la ora trei dimineața. Altfel, ar fi fost un dezastru. […] Când a început vântul, era o lansare de carte și zburau toate în jurul meu. Până la urmă, am reușit să ridic toate lucrurile care căzuseră. Am avut și o carte imensă cu FICT, unde oamenii și-au făcut multe poze, însă a fost distrusă din cauza vremii”, a precizat Bianca Tămaș.

Guillermo Arriaga, confirmat la FICT 2023 – ce alte surprize vor fi?

“Ne propunem foarte multe lucruri, inclusiv să ne asociem cu alte festivaluri, precum Untold sau Electric Castle. Împreună, putem să dăm mesaje unitare, chiar dacă par foarte diferite. […] Putem să vă spunem, încă de pe acum, că avem deja un nume mare confirmat la FICT 2023. Este vorba despre cred că cel mai important scriitor-regizor născut în Mexic, Guillermo Arriaga. A luat toate premiile posibile, numai Nobel cred că nu a luat. Mă bucur foarte mult că o să vină la Cluj și că se poate întâlni cu cititorii. Vă recomand să îl citiți, deoarece cred că este unul dintre cei mai mari scriitori în viață din lume”, a adăugat Gabriel Bota.

Conform anunțurilor făcute de organizatori, cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania va avea loc în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023.

VEZI ȘI:

Festival de carte, în Piața Unirii din Cluj-Napoca – volume internaționale, lansate la FICT 2022

Fredrik Backman, în cărți să vină la FICT 2022 – vezi ce noutăți mai aduce festivalul de carte

A mai rămas o săptămână până la debutul FICT 2022 – cine sunt invitații speciali la festival