Locuitorii comunei Feleacu au rămas fără apă potabilă – află care sunt cauzele

0

Cetățenii comunei Feleacu din județul Cluj au făcut numeroase sesizări cu privire la faptul că nu au avut, timp de mai multe zile, niciun strop de apă potabilă la robinet. Un cetățean al comunei a precizat că problema care stă la baza acestei situații este lipsa unei infrastructuri de calitate, nicidecum consumul mai mare de apă în localitate, drept urmare a creșterilor foarte mari de temperatură.

“De la mijlocul lunii iunie am avut 2 zile fără apă, apoi 3 zile cu apă, apoi din nou 3 zile fără apă, apoi 2 zile cu apă, iar acum din 30 iunie până în acest moment (05.07) nu avem strop de apă”, a precizat cititorul.

Reprezentanții Companiei de Apă Someș S.A. menționează că infrastructura rețelei de apă din comuna Feleacu nu permite un consum excesiv, iar faptul că oamenii își udă grădinile tot mai des este motivul principal pentru care aceștia nu mai pot fi alimentați cu apă potabilă.

Casele care sunt poziționate în punctele mai înalte ale comunei ar fi trebuit să fie racordate prin pompare și nu prin cădere, așa cum este în situația noastră de exemplu. […] Se dau avize de racordare la rețeaua de apă, însă nu se ia în calcul că bazinele trebuie dimensioate având în vedere extinderea comunei. Dacă se consumă mult, însemană că se și încasează mult. Însă nu se investește deloc în infrastructura rețelei de apă, desi este cât se poate de clar că bazinul actual nu mai face demult față”, a continuat cititorul.

Există posibilitatea ca apa să mai poată fi oprită în locailitățile din județ

Întrebați care sunt cauzele și posibilitățile de remediere ale acestor probleme, reprezentanții Companiei de Apă Someș susțin că nu există alte motive pentru oprirea apei decât cele care țin de consumul propriu. De asemenea, aceștia au precizat că situația a fost rezolvată în urma sesizărilor, însă nu este exclus scenariul în care locuitorii din mai multe localități ale județului, printre care și Feleacu, să nu beneficieze de apă potabilă.

“Apa potabilă curge deja la robinetele din comuna Feleacu, de două zile. În perioada în care consumul nu era unul excesiv, localitatea nu a avut niciun fel de probleme. […] Singura problemă este udatul tot mai frecvent al grădinilor, de aceea rețeaua de apă nu poate face față. […] Dacă consumul va continua să fie unul mare, există posibilitatea ca apa să mai fie oprită în cursul acestei veri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș S.A., Lucian Croitoru.

Totodată, Lucian Croitoru a amintit faptul că lucrările la infrastructura rețelelor de apă din județele Cluj și Sălaj sunt deja derulate prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și că a fost luată legătura cu instituțiile care trebuie să impună sancțiuni pentru consumul excesiv de apă, respectiv cu cele care pot derula campanii de conștientizare a acestor probleme.

Problema e la furnizor

Primarul comunei Feleacu, Gabriel Costea, spune că infrastructura a fost făcută la standardele solicitate de Compania de Apă Șomeș, înainte să înceapă furnizarea. ”Contractul de consum de apă îl au oamenii cu Compania de Apă, lor le plătesc facturile. Primăria nu are nicio vină cu privire la lipsa apei la robinet”, a declarat primarul comunei Feleacu. În aceste situații, el recomandă cetățenilor care nu și-au desființat fântânile să folosească, temporar, apa din acestea, până la remedierea problemei.

Rezervor de apă la Chinteni

Cu o problemă similară se confruntă și locuitorii din Chinteni. Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” au inițiat, în regim de urgență, procedura de achiziție publică în vederea construirii unui nou rezervor de înmagazinare a apei în comuna Chinteni.

Investiția va fi asigurată de Consiliul Județean din fondul special constituit în vederea finanțării unor astfel de obiective, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În prezent, localitatea Chinteni dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă aflat în administrarea Companiei de Apă Someș. Actuala conductă de apă, construită în anul 2006, a fost dimensionată pentru un număr de doar 2.700 de locuitori. Însă, în timp, pe fondul dezvoltării accelerate a zonei, respectiv a creșterii la peste 8.000 a numărului de beneficiari, rețeaua existentă nu a mai putut asigura debitul necesar de apă.

În ceea ce privește deplina rezolvare a problemei, pe termen lung, aceasta va fi asigurată odată cu implementarea mega-proiectului european finanțat prin POIM, proiect care presupune inclusiv extinderea alimentării cu apă în comuna Chinteni, mai precizează autoritățile județene.

Nu avem apa nici când e cald afara, nici când plouă!

”Ca și update la problema cu apa din Feleacu. Dupa 6 zile fără strop de apa, ieri a început să vină. Iar azi dimineață, surpriză! Din nou fără picur de apă! Am sunat din nou la Compania de Apă și mi s-a invocat același răspuns mecanic, bineînțeles: oamenii își udă grădinile. Ieri toată ziua și toată noaptea a plouat aici. Băltește pământul de apă. Vă asigur eu că nimeni nu și-a udat grădina pe timp de ploaie. Cu siguranță sunt alte probleme ascunse. Nu mai știm ce să facem… nu avem apa nici când e cald afara, nici când plouă!

VEZI ȘI:

Peste 6000 de clujeni vor avea apă potabilă – rețele de apă finalizate în opt localități din județ

230 de mii de locuitori din Cluj și Sălaj vor fi racordați la rețeaua de apă curentă

Compania de Apă Someș extinde rețeaua de apă și canalizare din Cluj-Napoca