Nevăzătorii pot vâsli singuri pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca, ghidați de sunete

0

O premieră națională, la Cluj-Napoca: lacul Gheorgheni a fost accesibilizat pentru persoanele nevăzătoare. Aceștia pot vâsli singuri în caiace, fără ajutorul unui instructor, ghidați după sunetele emise din boxele amplasate în jurul lacului. În cadrul evenimentului, a fost prezent și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a dorit să simtă senzația de plutire în caiac.

De asemenea, acesta a încercat chiar să închidă ochii, astfel încât să poată trăi experiența unei persoane nevăzătoare pe lac. Mai apoi, a discutat cu elevii Liceului Special pentru Deficienți de Vedere despre cum se simt atunci când vâslesc singuri pe lacul din cartierul Gheorgheni. Impresiile acestora, în materialul de mai jos.

 “Am venit să accesibilzăm lacul, pentru ca persoanele cu dizabilități să poată vâsli, în așa fel încât să nu fie nevoie de un ghid. Vreau să punem boxele, să se orienteze după sunet și, cu ajutorul unui singur antrenor din Cluj, să se urce în caiac, după care să poată vâsli, în orice direcție doresc, fără să fie altcineva în caiac”, a explicat președintele Asociației Caiac SMile, Ionuț Stancovici.

“Senzația de plutire este una liniștitoare, parcă e o terapie. Caiacul e mai îngust decât canoea, e mai dificil să menții echilibrul. Dacă mai închideți și ochii, să știți că nu e chiar simplu. Cu atât mai mult de admirat ceea ce fac acești copii, ca, doar ghidându-se după sunete, să ajungă în celălalt colț al lacului. […] Mi-a fost greu să îmi mențin echilibrul, având și ochii închiși. Am încercat doar până la limita în care simțeam că încă am control asupra caiacului, vă dați pentru acești copii cât de dificil este”, a precizat Emil Boc.

Pârtia din Feleacu, accesiblizată pentru persoanele cu dizabilități

Asociația Caiac SMile oferă persoanelor cu dizabilități oportunitatea de a se putea bucura de sport, cu ajutorul echipamentelor special concepute pentru fiecare tip de dizabilitate. La finalul lunii ianuarie a anului 2021, persoanele cu dizabilități locomotorii s-au putut bucura, cu ajutorul unor monoschiuri speciale, de coborâri line pe pârtia dealului Feleacu din județul Cluj.

“Urmează sezonul de iarnă și vom fi pe pârtii pentru persoanele cu dizabilități. Avem opt săptămâni în care vom fi aici, în Feleacu, când toți copiii de la liceul de nevăzători vor veni cu noi să învețe să schieze. […] De asemenea, avem dispozitive speciale pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Vă spun eu că, la finalul acestui an, România va avea cel puțin 40 de schiori independenți în scaune“, a adăugat Ionuț Stancovici.

Activitățile asociației sunt destinate, în special, persoanelor cu dizabilități, însă pot fi practicate și de publicul larg. Intenția de participare la evenimente de caiac similare, care vor mai avea loc în 3, 10, respectiv 17 octombrie, pe lacul de lângă Iulius Mall, trebuie anunțată organizatorilor, la numărul de telefon 0760 291 669.

VEZI ȘI:

VIDEO Tinerii nevăzători au vâslit în caiace pe lacul Chios din Cluj-Napoca

Scaune speciale de schi pentru persoanele cu dizabilități, pe pârtia din Feleacu

Meniuri de restaurant accesibile nevăzătorilor, lansate la Cluj-Napoca – ce facilități includ