Asociația Caiac SMile a organizat, în Parcul Central din Cluj-Napoca, un eveniment dedicat tinerilor nevăzători de la Liceului Special pentru Deficienți de Vedere. Sub sloganul “Caiacul, terapie pentru nevăzători”, aceștia au putut vâsli, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, pe lacul Chios și s-au bucurat de surprizele pregătite de voluntarii asociației.
Proiectul s-a născut în urma unui mesaj primit de președintele Caiac SMile, Ionuț Stancovici, de la un cadru didactic al Liceului Special pentru Deficienți de Vedere. Profesoara care a apelat la asociația din Satu Mare dorea ca elevii ei să poată simți cum plutesc atunci când se află într-un caiac.
“În numai două săptămâni am reușit să găsim sponsorii, cărora le mulțumim pentru felul în care s-au mobilizat, și să organizăm această activitate foarte frumoasă, pe care vrem să o dăm exemplu tuturor, mai ales oamenilor cu nevoi speciale. […] Îi încurajăm să îndrăznească și să ia legătura cu noi atunci când au o idee despre o anumită activitate sau un anumit sport pe care doresc să îl accesibilizăm pentru ei”, a precizat Ionuț Stancovici.
“Am plâns prima dată când am vâslit, acum nu vreau să mă opresc”
Tinerii nevăzători care au participat la acțiunea caritabilă s-au declarat foarte bucuroși de posibilitatea de a vâsli pe lacul Chios. Câțiva dintre aceștia speră să mai poată beneficia de astfel de ocazii sau chiar să practice acest sport la nivel de performanță.
”A fost foarte frumos pe lac. Prima dată am avut emoții. Am și plâns, dar m-am obișnuit repede, așa că mai vreau o dată”, spune unul dintre tinerii care a încercat, pentru prima oară, caiacul.
Cu o săptămână înainte de eveniment, organizatorii au adus un caiac în curtea liceului din Cluj-Napoca și le-au explicat elevilor tehnicile de vâslire și de menținere a echilibrului. Acest instructaj le-a fost de folos pentru prima dată când au pășit într-un caiac.
”Faptul că au avut contact cu caiacul săptămâna trecută i-a ajutat pe copiii nevăzători să nu aibă atât de mari emoții azi. A venit Ionuț cu un caiac în sala de sport și copiii au putut să-l încerce, să se așeze în el și să-l exploreze. [… ] După, le-am spus să scrie o compunere despre experiența avută și am agreat cu organizatorii să premieze cea mai bună scriere cu încă o experiență inedită”, a spus profesoara care a inițiat acest eveniment, Duma-Dăncăi Hajnalka.
Plimbarea cu caiacul, prilej de socializare pentru tinerii nevăzători
Pe lângă vâslit, participanții s-au bucurat și de alte activități recreative. Aceștia au cântat, acompaniați de chitară, au socializat și au fost invitați să servească prăjituri, ca recompensă pentru efortul depus.
Reprezentanții Caiac SMile își propun ca, în vara anului 2022, persoanele cu dizabilități să poată practica, ca sport de agrement sau de performanță, paracanoe, una dintre probele programului paralimpic din 2016. Astfel, aceștia doresc accesibilizarea lacurilor din țară, pentru ca doritorii să poată vâsli cu ajutorul dispozitivelor special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate.
VEZI ȘI:
Persoanele cu dizabilități vor putea practica paracanoe, pe lacurile din România
Scaune speciale de schi pentru persoanele cu dizabilități, pe pârtia din Feleacu
Alpinistul nevăzător Alex Benchea și-a descoperit o nouă pasiune: caiacul
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: