“Noir de Cluj” este titlul unui volum lansat în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) 2022, care reunește povești polițiste concepute de 13 autori români, petrecute fictiv în diferite locuri ale orașului Cluj-Napoca. Acest gen de carte a fost realizat și în alte orașe din România și urmărește, prin prezentarea unor presupuse crime petrecute în cadrul social al respectivei localități, promovarea obiectivelor turistice și a culturii din oraș.
“Ideea e a unei edituri americane, care, acum mulți ani, a încercat să facă noir-ul marilor capitale ale lumii, așa că am zis de ce să nu avem și noi un noir în România. Acum cinci ani, am început cu Noir de București, a existat un gastroNoir, un Noir de Timișoara, Brașov și, în fine, astăzi avem și un Noir de Cluj”, a explicat editorul volumului, Bogdan Hrib.
În ce locuri se petrec crimele imaginate de autorii “Noir de Cluj”?
“Se pornește de la premisa că oricine poate deveni criminal în anumite condiții. Personajul meu se învârte în zona pieței Mihai Viteazul, dar este un homeless, nu are un loc fix. […] Este o zonă cu populație extrem de eterogenă, în care se întâlnesc vagabonzi, vânzători ambulanți, vânzători autorizați, persoane din lumea bună care au obiceiul de a-și face piața acolo, deci găsim toate categoriile sociale”, a menționat prozatorul Luminița Rusu.
“Sincer, am o vecină care tare mă supără și am zis că simt nevoia să mă răzbun pe aceasta, așa că, în proză, s-a întâmplat o nenorocire cu săraca mea vecină. Am zis că îi voi da o carte, nu știu dacă se va supăra sau nu. […] Povestea se întâmplă pe strada Mehedinți din cartierul Mănăștur, care mi se pare genul de zonă unde s-ar putea întâmpla ceva, dar, pe de altă parte, este și cartierul meu preferat, deci nu este neapărat o energie negativă acolo”, a precizat, cu umor, prozatorul Bianca Tămaș.
Iubitorii de carte pot veni la FICT 2022, amplasat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a își alege titlurile preferate din multitudinea de volume expuse și pentru a lua parte la lansări, conferințe și alte evenimente culturale.
VEZI ȘI:
A mai rămas o săptămână până la debutul FICT 2022 – cine sunt invitații speciali la festival
FICT caută voluntari pasionați de lectură – Află cum te poți înscrie
Fredrik Backman, în cărți să vină la FICT 2022 – vezi ce noutăți mai aduce festivalul de carte
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: